Pozovite nas
Šta morate znati pre započinjanja novog biznisa?

Sve veći broj ljudi danas se odlučuje na osnivanje preduzetničke radnje. 

Međutim, često se susrećemo i sa tim da samopouzdanje koje imate o svojoj ideji padaju u vodu onog momenta kada to preduzeće treba osnovati. Nelagodnost oko prikupljanja papirologije je opravdana, jer u državi Srbiji uvek fali jedan papir, koji treba dostaviti, a to iziskuje mnogo utrošenog vremena.

Svakom preduzetniku , na početku je najvažnije smanjiti troškove na minimum. Baš zbog toga je najbolje prepustiti to profesionalcima, koji će vam dati prave savete za vaš biznis.

Dajem samo nekoliko saveta zbog čega je dobro voditi legalan biznis u Srbiji.

1. Miran san, kao dobra osnova za razvoj biznisa.

Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji čl.179 st.1 tačka 1. govori da je novčana kazna za ne podnošenje prijave za registraciju pravnog lica od 100.000-2.000.000 din. Najbolji savet je da legalizujete svoj biznis.

2. Subvencije za samozapošljavanje, koje daje država Srbija.

 Subvencija za samozapošljavanje je namenjena nezaposlenima koji se vode na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje i imaju završenu obuku za razvoj preduzetništva.

Subvencija za samozapošljavanje dodeljuje se u jednokratnom iznosu od 250.000,00 dinara, odnosno 270.000,00 dinara za nezaposlene osobe sa invaliditetom, radi osnivanja radnje, zadruge ili drugog oblika preduzetništva, kao i osnivanja privrednog društva, ukoliko osnivač zasniva u njemu radni odnos.

3. Program podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plata“ u 2021. godini

 Nacionalna služba za zapošljavanje, na osnovu Uredbe o programu podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plataˮ, raspisala je Javni poziv za realizaciju ovog programa 20. avgusta 2021. godine.  

Tokom trajanja programa Nacionalna služba za zapošljavanje isplaćuje novčanu naknadu u iznosu od 22.000 dinara mladima sa srednjim obrazovanjem, odnosno 26.000 dinara mladima sa visokim obrazovanjem, na mesečnom nivou, i uplaćuje doprinos za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti, za mlade uključene u ovaj program.

4. Pravo poslodavca na olakšicu za zapošljavanje osobe sa invaliditetom

Poslodavac koji na neodređeno vreme zaposli osobu sa invaliditetom oslobađa se obaveze plaćanja doprinosa za obavezno socijalno osiguranje koji se plaćaju na osnovicu, odnosno na teret sredstava poslodavca, za period od tri godine od dana zasnivanja radnog odnosa, po čl.45b Zakon o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje. Osoba ne mora da bude prijavljena kod NSZ.

5. I vrsta olakšica za zapošljavanje najmanje jednog lica

Prva vrsta olakšica se može ostvariti zapošljavanjem najmanje jednog lica, pod uslovom da se ovim zapošljavanjem istovremeno povećava broj zaposlenih u odnosu na broj zaposlenih koje je imao poslodavac na dan 31. marta 2014. godine. Ovu olakšicu poslodavac ostvaruje za zarade koje novozaposlenom licu isplati do kraja 2021. godine, u vidu povraćaja dela plaćenih poreza i doprinosa i to u iznosu: 65% ukoliko zaposli od 1-9 novih lica, 70% ukoliko zaposli od 10 do 99 novih lica, odnosno 75% ako zaposli 100 i više novih lica. Uslov je da  lice mora da bude evidentirano na NSZ najmanje 6 meseci.

6. II vrsta olace za zapošljavanje najmanje dva lica

Druga vrsta olakšice je olakšica koju može ostvariti poslodavac – preduzetnik, preduzetnik paušalac, preduzetnik poljoprivrednik kao i mikro i malo pravno lice, uz uslov da se zapošljavanjem najmanje dva novozaposlena lica povećava broj zaposlenih u odnosu na broj zaposlenih koji su bili zaposleni kod poslodavca na dan 31. oktobar 2015. godine. Ovu olakšicu poslodavac ostvaruje za zarade koje novozaposlenim licima isplati do kraja 2021. godine, u vidu povraćaja 75% plaćenih poreza i doprinosa. Uslov je da  lice mora da bude evidentirano na NSZ najmanje 6 meseci.

7. Zapošljavanje kvalifikovanog novozaposlenog lica

I na kraju, olakšice koje poslodavci mogu ostvariti zapošljavanjem lica koja su u toku 2020. godine stekla status “kvalifikovanog novozaposlenog lica”, što je i inače jedan od dva uslova za korišćenje olakšice. 

Sticanje statusa “kvalifikovanog novozaposlenog lica” je definisano zakonom, a sa druge strane poslodavci bi trebali da zahtevaju uvid u status socijalnog osiguranja ovih lica u 2019. i 2020. godini putem dostupnih odgovarajućih potvrda iz evidencije Centralnog registra (CROSO) ili RF PIO.

Drugi uslov je da se zapošljavanjem novih lica povećava broj zaposlenih kod poslodavca u odnosu na broj zaposlenih koji je bio na dan 31.12.2019. godine. Poslodavci koji ispune ova dva uslova, korišćenjem olakšice mogu da ostvare značajno umanjenje za deo poreza na zarade (umanjenje u 2021. je – 65%, a u 2022. – 60%) i umanjenje na deo doprinosa za PIO, na teret zaposlenog i na teret poslodavca (umanjenje u 2021. je – 95%, a u 2022. godini je – 85%) na zarade isplaćene ovim licima zaključno sa isplatama izvršenim do 31.12.2022. godine. Lice ne mora da bude prijavljeno kod NSZ.

Ovo su samo neke od prednosti koje dobijate ako legaliziuejte svoj biznis. Rad “na crno” može mnogo više da vas košta nego što mislite.

Ukoliko smatrate da bi ovaj tekst nekome bio koristan, slobodno ga podelite!